fredag 4. mars 2011

hvordan redde hardangerduken om du klipper feil!!

jada! Jeg måtte jo prøve det også!! Og det er jeg kanskje ikke alene om?? Denne duken er så godt som ferdig, men godt pakket bort, så mens dere venter på å få se det ferdige resultatet tenkte jeg å vise en bildeserie for hva man kan gjøre når uhellet er ute. Bildekvaliteten er ikke all verden, men håper dere ser hva jeg snakker om. (linker til tidligere innlegg er i grønt)Her har jeg altså klippet et hakk ved spissen av saksen- mens jeg egentlig skulle klippet inne i den mindre trekanten til høyre. Jeg kunne ha fortsatt og laget hull i hele den største trekanten, men når det er åtte slike rundt duken blir det fryktelig mye jobb!!


jeg reddet meg ved å forsiktig lukke hullet inne med stolpesting og fortsatt oppover langs trekantens øvre kant så jeg fikk en ekstra bord der. Dette måtte jeg jo så gjøre rundt alle åtte trekantene, så endel ekstra jobb ble det uansett!!


Nå kunne de løse trådene klippes bort så det ble ett hull. Jeg kunne sikkert valgt å klippe tilsvarende hull rundtforbi på hele duken, men det ønsket jeg ikke.


Når man klipper der hvor det skal være hull, får en dradd ut en mengde slike tråder. Jeg fant  en i passe lengde og tredde på nålen.


Tråden festet jeg godt og sydde så forsiktig først fire tråder en veg og deretter flettet jeg inn fire tråder andre vegen. Viktig å ikke stramme for mye.


Nå hadde jeg dekket hullet, men det såg litt rufsete ut, og det var fortsatt ganske lett å se hvor skaden var!


Men etter en runde med dronningsting i alle de små firkantene rundt hele duken er det ingen som kan peke på hvilken av dem som er jukset med!!! Litt av en jobb??? Joda, det er jo ikke gjort på ti minutter- men dronningstingene er det som for meg løfter en hardangerduk fra tidkrevende håndarbeid til et vakkert smykke!! Det er rett og slett prikken over i'en, og jeg syr ikke lenger hardangersøm uten disse!

Håper denne forklaringen kan være til nytte for noen. Men greiest er det jo selvfølgelig å bare klippe riktig på første forsøk!! :-)

3 kommentarer:

Elisabeth Bjørge sa...

Woow! Du er flink altså! Hvordan får du tid til alt dette? Jeg holder på med en duk ogs, i noe mindre skala enn din, men der er ingen dronning sting i mønsteret. Kanskje jeg skulle sy det inn? :)
Håper du og dere trives i det nye huset! Gratulerer så masse, selv om det er en stund siden nå at dere flyttet. Så kjekt! Håper vi kan ses snart. Si fra om du tar turen til Bergen. Klem fra Elisabeth.

Bodil sa...

Nydeleg hardangersaum du syr. Du er kjempeflink :)

fabelblå sa...

Bevare meg vel! Hardangersaum imponerar meg verkeleg, og dette er jo berre å bøye seg i støvet for:-)
Nydelig arbeid!