tirsdag 14. september 2010

Noen husmortanker...

I disse dager gleder vi oss veldig til å flytte i større hus. Tenk bare; eget soverom til hver av jentene, diiiigert syrom til mor og enda til et eget gjesterom!! Tre stuer får vi, og fire bad/wc og faktisk en badstue!! Vi kommer til å få det flott, og mange ting vil bli lettere med større plass. Men så begynte 'husmora' å tenke gjennom de praktiske konsekvensene av å fordoble boarealet!! Å huttemeitu!! Ho skal få svingt seg, ho husmora!! *dåner littegranne*

Er du den fødte husmor som elsker å svinge deg rundt med mopp og støvfille?? Får du tingene tilbake på sin rette plass med en gang, uten å få svettetokter eller bruke alt for mange desibel?? jeg må vel innrømme at jeg er ikke helt der!! Lysten på å ha et rent og ryddig hus er ikke alltid ledsaget av lysten til å skaffe meg et!!

Ikke for det- jeg synes jeg 'husmorifiserer' titt og ofte, og store deler av friukene mine går med til oppvask, klesvask, dovask, golvvask og annen vask! Hva kommer det da av at her stadig vekk ser verre ut enn hybelen min gjorde i studietiden- den gang jeg hadde andre ting fore enn rydding og vasking??? Jeg føler ofte for å dokumentere hva jeg har bedrevet i løpet av dagen, for å ha bildebevis å vise frem når noen kommer på døren en halv time etter at gjengen min kom hjem.... Men kanskje jeg heller skal skaffe meg et slikt skilt....???


æsj- jeg hadde lånt så fine bilder fra weben til å illustrere dette innlegget, men de har dere visst aldri sett?? Her hos meg var de synlig ca et døgn før de forsvant! I alle fall sto det på skiltet: My house was clean last week. Sorry- you missed it!! :-)


Her gjelds det nok å planlegge godt og få inn gode oppbevaringsløsninger først som sist!! Og når alle ting har fått sin faste plass, må det innarbeides gode rutiner på å få lagt dem på den plassen når  de ikke er i bruk... Der har vi nok en jobb å gjøre hele Otiibe-gjengen!! Tror jeg må børste støv av FLYLady-kunnskapene mine, og begynne å FLY igjen!! Kjenner du ikke til FLYLady, kan du finne ut mer her og her. Jeg har prøvd å gjøre FLYLady prinsippene til mine egne, og når jeg benytter dem merker jeg virkelig forskjell på huset! Det virker, men det er jo avhengig av at man gjør jobben da!!


FlyLady er blant annet veldig opptatt av at kjøkkenvasken skal skinne hver kveld før en legger seg- for da blir det triveligere for husmora å stå opp til en ny 'arbeidsdag'. Jeg er vel ikke innmari opptatt av skinnende kjøkkenvasker, (som FLYger kan jeg selvfølgelig få vasken til å skinne når det trengs, jeg føler bare ikke trangen mer enn en eller to ganger i året!), men har funnet ut at kjøkkenbenken får være min 'vask'. Å stå opp til ren og ryddig kjøkkenbenk gir en helt annen energi til dagen enn å våkne til et lite oppvaskberg!! men, eh... altså... dette går jo litt i glemmeboken 'innimellom' da...

Et veldig viktig FLY prinsipp er at det skal være kjekt å stelle hjemme. Ingen grunn til å surmule eller kjede seg- gjør arbeidet til en lek!! Et nyttig hjelpemiddel for å gjøre arbeidet morsommere er en 'Timer'. Altså en eller annen duppeditt som tar tiden på deg, og som kan alarmere etter x antall minutter. Konkurrer med deg selv: hvor mye klarer du å få gjort på et kvarter i dag?? eller to minutter?? Slikt setter hvertfall fart på meg!! Og når jeg har FLYdd rundt en stund kan jeg bevilge meg femten minutters pause før neste flytur!! :-)

At det er viktigere å begynne enn å avslutte er også et prinsipp som passer meg godt på mine lateste dager!! For noen ganger er det bare umulig å se for seg at jeg skal brette hele berget med rene klær, og å skulle få dem på plass er ikke til å tenke på engang!! Da kan jeg sette timeren på femten minutter og se hvor mye jeg rekker. Det er ofte overraskende mye!! Og fikk jeg ikke tatt alt, så er hvertfall haugen mindre til neste gang!

Har du noen gode husmortips?? eller tips til smarte oppbevaringsløsninger som gjør det lettere å holde det ryddig?? hvis du har en egen blog så lag gjerne et innlegg med dine tips, eller legg igjen en kommentar her!! :-D

3 kommentarer:

mirmir sa...

Jeg er veldig enig med deg Otiibe!
Jeg synes heller ikke skinnende vask er det viktigste, akkurat nå er jeg egentlig ganske fornøyd med at mannfolket har brettet hele haugen med klær!
Hadde jeg bare hat mot til å melde meg inn på sånne FLY-greier....

Dukkeklær sa...

Du høres veldig normal ut. og usk at det er bare det du ikke har gjort, som synes. Tante

Villblomsten sa...

"My house was clean last week. Sorry- you missed it !!" :-)

Veldig bra :-)
Passer godt til meg :-)