torsdag 1. mai 2008

En hage til besvær!

Vi har en liten rekkehushage- en liten firkanta plen og en lang gjengrodd skråning ned mot en lekeplass. Vi eier bort til leveggen vi har satt opp. Hagen bak der blir mest brukt som hyttetomt, og det er sjelden eieren gjør noe i hagen- og det har vel aldri blitt gjort noe forsøk på å rydde opp i villnisset på den siden. På vår side går det litt i perioder. Har gjerne mye energi og innsatsvilje på våren, og så dabber det av ettersom sommeren gir enda mer ugras å bakse med... Disse bildene er fra i fjor, tidlig på våren, så det har jo skjedd litt siden den gang, men langt fra så mye som jeg kunne ønske!!

Vi har gravd ut et par nivå, og begynt å bygge en stenmur øverst mot plenen. Denne skal forlenges, men arbeidet stoppes av en diger trestamme som ligger innover under plenen= ikke lett å bli kvitt! På det øverste nivået er det plantet et plommetre, som blir kraftig ramponert av hjort/rådyr med jevne mellomrom= ingen blomster etter fire år. Her har vi også noen rosebusker, løkplanter og lavendel. Lavendelen kom ikke så langt i fjor, men den har overlevd vinteren, så håper den trives i sommer!! I skråningen ned mot neste nivå er det flere busker og noen krypende stauder, som jeg håper skal dekke godt rundt buskene etterhvert for å begrense lukingen!! På nivå to er det rhododendron + en bunndekker + en klatrerose som forhåpentlig vil dekke den stygge leveggen med tiden...

Skråningen ned fra andre nivå er et totalt villniss av bringebærkratt og noen trær som ser ut til å trives alt for godt :( Her er det mye hardt arbeid med å prøve å komme uhumskhetene til livs, men det går trått! Kom et godt stykke lenger enn det som vises på bildene, men det er demotiverende hvor mye som gjenstår- i tillegg til at det jo skyter opp nye skudd hele tiden. Under fiberduken har jeg gjort et tappert forsøk på å fjerne jord og røtter. så har jeg bare dekket til i håp om at det ikke vokser opp for mye der mens jeg er opptatt på andre kanter!

I fjor fikk jeg laget til noen nye bed oppå plenen. Dette runde har jeg planer om å utvide så det går sammen med et langsgående bed på kanten av plenen. Men da må jeg først få ferdig muren på nivået under= litt opp og frem :P Lagde også et rektangulært bed langs kanten under terassen. I utgangspunktet godt fornøyd med det, men i fjor sommer kom det mye larver på blomkarsen = jeg holdt meg langt unna til de var borte alle sammen = et salig villniss der også... Den ene klematisen måtte beskjæres kraftig på høsten- den ble så tung at espalieret knakk! Vi var litt uerfarne da vi samplantet den- så der er det en som blomstrer på nye skudd og en som blomstrer også på fjorårsskudd= ikke lett å vite når en skal beskjære!! Klematisen til venstre hadde også en makker, men den klarte seg ikke- de var begge tilbudsplanter kjøpt sent på høsten, så glad for at denne har klart seg, håper den vokser seg frodig i løpet av sesongen!! I dette bedet har vi to stilkroser, som hjorten spiste alle knoppene på straks de var plantet- håper vi klarer å beskytte dem i år, så vi får se hvordan de blomstrer!! Ellers noen knollplanter og noen stauder. plantet også stokkroser fra frø i fjor vår- de skal blomstre andre året- er spent på om det er dem som vokser, eller om det er ugras som har tatt over plassen ( har ingen aning om hvordan de ser ut- så har ikke turt å luke der...)


Det første jeg gjorde i år var å rydde under terassen!! På høy tid- var litt flaut sånn som det såg ut... (ja, det var til og med verre enn det som synes på disse bildene!!) Vi holder på å legge en treplatting over grusen. Så har jeg begynt å bruke det gamle søppelstativet vårt til å oppbevare diverse utstyr i. Har lagt noen planker på bakken inn mot veggen. Der har jeg stilt diverse redskap på rad og rekke. Akkurat nå er trillebåren full av alt mulig rask- og hver gang det er søppeltømming putter jeg litt oppi- så slipper vi å dra på fyllingen og betale i dyre dommer for å bli kvitt det. En ny utebod står høyt på listen over ting som ville gjøre meg glad!!


Disse lilla er noen knollplanter som vi har arvet- aner ikke hva de heter. Flyttet dem fra skråningen når jeg lagde dette bedet- og det tålte de godt, blomstret lenge og villig. I år gjør de seg klar til ny blomstring, og virker robuste på tross av at jordlaget over dem ble litt tynt i løpet av vinteren. Nå på våren har jeg beskyttet dem med diverse rusk og rask.

Ingen kommentarer: