tirsdag 31. august 2010

hagestafett???


Det nermer seg at jeg må legge ned arbeidet i min lille rekkehushage for godt, og overlate den til noen andre!! Det prøver jeg å ikke tenke for mye på, for jeg gleder meg jo fryktelig til å flytte og har så smått begynt å glede meg til å ta fatt på min nye hage. (som er flat, og- inntil jeg overtar i alle fall- velstelt!!) Men jeg har jo lagt ned så mange arbeidstimer i denne hagen og er nesten ferdig!! Hadde jeg fått en sesong til her så tror jeg at jeg ville følt det annerledes!!



Det har jo hele tiden vært meningen å flytte herfra, og i mange år har jeg vært veldig lunken i forhold til hagen- vi skulle jo allikevel ikke bli værende. Men i år har jeg liksom fortrengt den tanken og virkelig blitt bitt av hagebasillen!! Jeg har storkost meg, selv om det til tider har vært mye og hardt arbeid. Hver eneste store og lille sten har vi gravd frem fra hagen her, båret, kastet eller trillet på plass, lagt sten på sten og sett mur og kanter vokse frem. Noen få stener har vi forresten kjøpt, de skal dere få se i neste innlegg!



Mange spadetak måtte til for å lage trapper og nivåforskjeller i skråningen. Vi har slitt og svettet for å bli kvitt bringebærkratt og svære trestammer som låg i et eneste virrvarr. Vi har plantet og flyttet, prøvd og feilet med løker, stauder, sommerblomster, klatreplanter, busker og trær. Hagen er ikke alltid like vakker, men det er VÅR hage!! Og selv om helheten kan være ganske så kaotisk til tider, vil en med blikk for detaljer alltid kunne finne noe vakkert!!



Nå skal andre overta, hvem det blir vet vi ikke enda. Jeg er spent på om det blir noen med interesse for hage. Har de lyst til å ta over stafettpinnen og bygge videre på det vi har startet? Vil de fortvile over våre løsninger og begynne forfra?? Vil de fjerne alt av planter, jevne ut skråningen og bare klippe graset/ugraset når det vokser for høyt?? Det blir jo helt opp til de som kjøper huset, men det er neimen ikke lett å gi det fra seg!! Skulle de ha lyst til å kvitte seg med plantene her, håper jeg de sier fra til meg- da skal jeg redde med meg så mye jeg klarer!! Noen avleggere skal jeg uansett sikre meg før huset blir solgt!!



Slik omtrent ser det ut i hagen her nå. I løpet av året har vi fått flyttet på flere trær og blomster, fullført en mur, og påbegynt et par andre, gravd ut en slags trapp og etablert flere nye bed. Siste tilskudd er nederst her, hvor vi har lagt duk og bark, og satt ned flere busker. Mellom buskene har vi plantet eføy, tanken er at den kan vokse oppå barken. Den grønne stripen mellom de barkdekkede bedene er en uferdig trapp..



Hadde jeg fått holdt på et år til, skulle jeg gravd ut enda mer sten for å fullføre alle murer og stenkanter, jeg skulle funnet på en bedre løsning for trappen og laget bunndekke på begge nivåene. Jeg ville plantet villvin og Klematis og kanskje noen klatreroser nederst i det nye bedet- så de kunne bre seg oppover mellom buskene. Langs kanten over dette bedet ville jeg laget et lavt gjerde av armeringsjern eller liknende, og plantet klematis som kunne dekke gjerdet og kaste seg nedover skråningen. Tror det kunne blitt fantastisk fint!!! Det hadde også vært fint å få følge staudebedet et år til- så jeg kunne lært hva jeg gjorde riktig og hva som ble galt i år. Tror det er litt av begge deler, men nå må jeg begynne på nytt i ny hage.



Det er litt vemodig å flytte, man legger liksom igjen en liten bit av seg selv. Samtidig er jeg veldig glad og spent på å ta fatt på hverdagen i nytt hus og ny hage!! Jeg tror vi kommer til å få det supert der også!! Og kanskje er nye, friske øyne og hender akkurat det denne hageflekken vår trenger for å utvikle seg videre!!


1 kommentar:

EllenSand sa...

Jeg tror jeg skjønner hvordan du har det. Jeg flytta også fra et hus en gang, og det var hagen det var vanskelig å ta farvel med.
Hyggelig at du deltar i min Gibort :)